Alles wat aar zoal meemaakt

4600Zonneenergie in de garage

posted by on maart 31st, 2018

Ik heb een garagebox waar de Dyane en de kano wonen. Binnen is het meestal donker, behalve als ik mijn starthulp meeneem die als draagbare energiebron voor alles dient. Maar ik wilde meer: er liggen nog een paar ongebruikte zonnepanelen met kapotte lichtnetinverters thuis – daarvan heb ik er een ontdaan van de electronica. De “nieuwe” auto was voorzien van een nieuwe accu en ik kreeg de oude mee voor dit zonneprojectje.
Een goede regelaar (Steca via Conrad) en een hele partij onderdeeltjes van Aliexpress completeerden het project:

Uittekenen waar de onderdelen moet komen zodat de snoeren elkaar niet in de weg gaan zitten.


Alles werkt! Het zonnepaneel staat in de tuin en het regelpaneeltje staat hier in de schuur. De proeflamp van 25W aan de omvormer geeft een mooie 2A belasting.


En dan mag alles aangesloten worden! Van gordijnrails en tuinbalkjes heb ik een dragend frame gemaakt om het paneel liggend te gaan gebruiken. Daarmee lever je slechts 9% in ten opzichte van een 35 graden hoek maar het paneel valt veel minder op en is enorm veel stormvaster. Bovendien levert dit paneel toch veel meer stroom dan ik ga verbruiken.


Gelukkig heeft Toon geholpen om de zware onderdelen aan te geven en het gammele trapje stabiel te houden


Aan de achterzijde van het houten paneel heb ik magneten geschroefd die alles keurig strak tegen de stalen kast aan houden.


Het paneel van dichtbij met centraal de Steca laadstroomregelaar die zorgt dat de accu altijd op de juiste manier geladen wordt en niet tever ontladen. Boven zit een omvormer naar 230V en onderaan 2 dubbele 12V bussen: de linker voor het aansluiten van de accu en de rechter voor gebruikers – hier zorgt de regelaar dat de accu niet tever ontladen kan.
Het schapje is handig als de telefoon opgeladen wordt.


En zie: 3 forse 8W LED lampen zorgen voor een smak licht in de garage, opgewekt met zonne-energie!


Hier ligt het paneel, je ziet dat ie maar heel weinig wind vangt. Er komen nog een paar tegels bij om de stormvastheid nog groter te maken.

En waarom doe ik dit allemaal? Op de eerste plaats omdat het leuk, interessant en leerzaam is. Zelf opwekken van energie en er spaarzaam mee omgaan is een goed ding. Ook is er het financiƫle aspect: een aansluiting op het lichtnet kost me 300 euro per jaar. Met doorbelasting van precariorechten zoals inmiddels wordt gepland wordt dat 320 per jaar, waarvan hooguit 5 verbruik. De rest is netwerk- en transportkosten en een verbluffende serie belastingen. Kortom: zeker met deze hergebruikte materialen is de terugverdientijd slechts enkele maanden. En wil ik ooit een superdeluxe AGM accu dan kan die er ook nog wel af!
Eigenlijk voelt het ook heel goed om onafhankelijk te zijn van zulke idiote kostenopstapelingen…

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.