Alles wat aar zoal meemaakt

Pentax

Heel veel foto’s op deze site zijn gemaakt met Pentax camera’s en/of lenzen. Toen ik een SLR camera (met verwisselbare lenzen) wilde voor alles wat niet goed lukt met een compactcamera kwam Pentax als kandidaat in beeld.
Op de eerste plaats omdat ik nog hele warme herinneringen heb aan de Pentax MX van lang geleden, maar ook vanwege de slimme stabilisatie-technologie: Pentax laat de sensor precies tegen mijn bewegingen ingaan, zodat het beeld stil blijft staan. En tenslotte zijn er nog heel veel oude, maar optisch perfecte pentax lenzen te koop die het fantastisch doen op een digitale body.

Die eerste Pentax MX was half-automatisch: ik kon kiezen voor diafragma- of sluitertijd-voorkeuze en alles werd goed ingesteld. In die tijd bestond nog geen autofocus en de lenzen waren dan ook ideaal voor zelf scherpstellen: een grote ring met veel grip en een grote slag voor heel exact werken. Het handmatig scherpstellen met moderne autofocuslenzen is geklungel vergeleken met die oude juweeltjes!
Met de body kocht ik een extra lichtsterke 50mm lens (een F/1.7 of F/1.4) om ook binnen zonder flitsen te kunnen fotograferen. Op fietsvakantie in Engeland kocht ik er een 28mm groothoeklens bij om gebouwen beter op de foto te krijgen.
Door de aanschaf van een set macro-tussenringen ging er een fantastische wereld voor me open en eindeloos kroop ik door de tuin om insecten, bloesems en haarworteltjes levensgroot vast te leggen.

Naast veel fotografie-plezier met de digitale K100D body gebruik ik ook een oude Pentax ME Super weer regelmatig met zwart-wit film. Nostalgisch en vooral heel erg leuk!