Alles wat aar zoal meemaakt

6831Spreeuwenkampeerplek

posted by on september 30th, 2020

Aan de Hollandse IJssel is een uitgebreid stuk getijdenoever met veel riet. Water met veel riet is een veilige plek voor veel vogels. Spreeuwen weten dat en zodra het avond wordt komen ze in kleine en grotere groepen samen om hier in het riet de nacht door te brengen.

Mensen weten dat ook. Niet zoveel als er spreeuwen zijn met die kennis, maar iedere avond verzamelen zich ook een aantal mensen die genieten van dit geweldige schouwspel.

Want dat is het om plukjes vogels plotseling met de vleugels tegen het lichaam als een raket naar een rietstengel te zien storten en op het laatst de val te breken om perfect op een spriet te landen – als niet net een of meer anderen ook diezelfde spriet in gedachten hadden. Want dan moet je kwetteren!

Als je wel een zitplekje hebt als spreeuw ga je ook kwetteren. Hard en veel, net als al die anderen. En ben je na een paar minuten al uitgekeken op het gekwetter van je buren dan vlieg je gewoon wat verderop. Dat nemen anderen dan weer over en zo kun je zolang er licht is bezig zijn met heen en weer vliegen en kwetteren. Tot het donker wordt – dan hou je je snavel en de mensen gaan naar huis.

Kleine groepjes komen uit alle windrichtingen
Sommigen hebben zich elders al verzameld, bijv. op elektradraden en in masten
En dan zie je alle bekenden weer voorbij vliegen
Vanaf de Haastrechtse brug maken de spreeuwen het riet “vol”
Valbreken net voor de landing
Tijd om te verkassen. Soms richting brug, maar meestal van de brug weg – mogelijk om iets meer zitruimte te vinden

De foto’s zijn gemaakt met de Sony A7R2 en Sigma 100-400mm lens. Wat een heerlijke combinatie!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.