Alles wat aar zoal meemaakt

10227Raw foto met de Nothing phone (1)

posted by on december 16th, 2023

Ik heb de Samsung A73 telefoon weggedaan en een Nothing phone (1) gekocht. Wat een opluchting na het eeuwige geworstel met de Samsung. Behalve een veel schonere Android heb ik nu andere camera’s: de A73 had een 108 megapixel hoofdcamera, waarvan standaard 9 pixels “gebinned” worden om uiteindelijk een 12 megapixel foto op te leveren. Je kan ‘m ook in volle 108MP modus gebruiken, maar dan wordt een flink samengeperste jpeg foto gemaakt, dus amper kwaliteitswinst bij goede lichtomstandigheden. 108MP in RAW ging niet – en gaat ook niet met de Nothing. De A73 had ook een matige groothoek-camera en een nog iets matiger macro-camera aan boord.

De Nothing heeft een goede 50MP Sony-hoofdcamera. Hier standaard 4 pixels per “bin”, dus ook 12,5MP foto’s. Softwarematig inzoomen tot 2x geeft nog steeds uitstekende prenten. De beelden lijken ietsje beter dan die van de Samsung, maar niet heel veel. De groothoek-camera is wel stukken beter – ondanks dat er een Samsung sensor in zit. Geen aparte macro-camera, maar een beetje zoomen geeft ook hier betere beelden dan de A73. Typisch Nothing: wat je niet nodig hebt is er niet.

En dan komt het moment dat ik ook in RAW wil schieten! Het bewerken van het DNG-bestand werd een plezierige bezigheid: even met dcraw omzetten naar TIFF en vervolgens inlezen in DxO – die geen lor snapt van de camera maar na zetten van de witbalans al een prachtige basis had. Een beetje heen en weer prutsen met de instellingen leverde een keurige foto op:

Hieronder is een JPG foto rechtstreeks uit de camera, alleen vierkant geknipt in DxO. De serie was een beetje lastig omdat de camera geen idee had wat de witbalans moest zijn. In zo’n geval is het fijn om ook in RAW te kunnen schieten voor wat meer speelruimte.

Rechtstreeks uit de fooncamera (alleen geknipt)

En dan: dezelfde JPG foto van hierboven, maar de witbalans goedgezet (op de knoflook, net zoals gedaan met de RAW foto): prima resultaat, het groen van de bladeren is zelfs beter!

Kortom: in bijna alle gevallen waarin deze telefoon als camera gebruikt wordt zullen JPG bestanden al goed genoeg zijn!

Meer testresultaten kun je vinden op deze site; klik door om onderdelen zoals de camera te zien. De review is van juli 2022 dus software-aspecten met OS versie 2 zullen inmiddels anders zijn.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.