Alles wat aar zoal meemaakt

020Piet in het bad

posted by on december 2nd, 2004

Het was al bijna een gewoonte geworden: Leos en ik traden voor het derde jaar aan als Zwarte Piet bij zwemvereniging ZPC in Rotterdam.
Ik heb er behoorlijk tegenop gezien: de rol, het schminken en het geregel om aan het eind van de middag Leos uit Gouda te laten overkomen, ik van mijn werk (nu Capelle, dus gelukkig dichtbij) en op tijd, zwart en bont met Sint het zwembad te betreden.

Maar gelukkig lukte alle geregel, vooral omdat Jolande niet hoefde op te passen en ons lekker zwart kon maken. En raad wat: ik genoot van mijn rol, veel meer dan voorgaande jaren! Het contact met Leos en Sint was goed en de kinderen kregen hele echte en leuke kindervrienden te zien.
Ik voelde me lekker los, kon alles zeggen en doen, gebruiken wat me uitkwam en door allerlei rolpatronen heen fietsen.

Piet Ik moest even heel diep in de snoepzak zoeken om Veronica het liefste hartje te geven: ze werd heerlijk rood en verlegen, wat ook de kindertjes opviel…
Boven op het balkon gaf ik ook een hartje aan een man, die vermoedelijk naar het zwemmen van zijn kind kwam kijken. “Heb je al een vriendinnetje”, vroeg ik. “Ik ben al 10 jaar getrouwd!”, riep de man een beetje verontwaardigd uit, tot vermaak van de anderen op de tribune.
Piet Ikke dacht ook dat de kinderen die rugcrawl oefenden een “zwaaislag” probeerden en zwaaide enthousiast terug… Pas later realiseerde ik me dat ik voldeed aan enkele kenmerken van een clown.

Dat kwam pas wat later, toen ik het bordje “verboden toegang” had gezien op de trap naar de hoge duikplank, om de contructie heen gelopen was en aan de achterzijde als een aap omhoog klauterde naar de plank – terwijl kinderen riepen dat dat niet mocht, mensen hun hart vasthielden over hoe dat moest aflopen, ouders vreesden dat ik echt het water in zou buitelen
en hun kinders zouden schrikken van mijn witte vel… en Sint mij gebood weer naar beneden te komen. Goed van Sint: anders had ik geen goede reden gehad om terug te gaan??? Nu kon ik lekker teleurgesteld zijn en even later meteen weer vrolijk.

Ja, ik was anti-autoritair geweest, had iets mafs gebruikt wat op mijn weg kwam, was daar ongebruikelijk en verrassend mee omgesprongen, was deelsvoorspelbaar (de rol) en onvoorspelbaar geweest en had het publiek geboeit en laten lachen… dat is een clown… Zou ik het in me hebben???

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.