Alles wat aar zoal meemaakt

6546Nieuwe camera (alweer)

posted by on mei 21st, 2020

En ja hoor, weer kon ik de verleiding niet weerstaan om een camera aan te schaffen. Eigenlijk is het alleen een cameramodule met een sensor, koppelringen voor C en CS lenzen en een kabel naar de… raspberry pi.

Ze verkopen er ook twee lenzen bij maar die vind ik minder boeiend want in dat bereik heb ik al genoeg glaswerk. Deze camera is zo interessant omdat er andere lenzen op kunnen. Met een adapter kunnen mijn Pentax-M lenzen gebruikt worden – met een 5.5 crop factor!

Zodoende kan ik met een simpel computertje en oude lensjes ineens hele bijzondere dingen doen. De maan bekijken door 5.5 x 300mm bijvoorbeeld. Of hele kleine dingen groot maken met traditionele macrofotografie of (met een andere adapter) door de microscoop.

Scherpstellen en de combinatie stilhouden is nog wel een uitdaging trouwens… Ik zit te denken om een klein display voor de pi aan te schaffen als scherpstelhulpje wanneer er geen monitor in de buurt is. Of een goede manier vinden om bijv. een tablet te gebruiken als superscherm. Software zoals motion was helaas niet goed genoeg… Maar dat geeft niet: dit is knutselen optima forma 🙂

Hier zie je combinatie (behalve een paar kabels en de powerbank)
Het statiefje wiebelt wat veel… Van links naar rechts zie je de cameramodule, de lensadapter en de lens
Dankzij de handmatige focus- en diafragmainstellingen is een oude lens erg geschikt. Deze 28mm lens verandert in een 150mm telelens!
Dat tele-effect is hier goed te zien. De lens doet het best goed ook al is hij bedoeld als groothoeklens 🙂
Deze is niet met de 28mm gemaakt, maar met de Pentax-M 150mm op de Sony fullframe. Ook met F/7.1 en ISO 100
Dichtbij focussen is ook geen probleem, hier werkt hij als een tele-webcam

En… hoe goed is deze combinatie eigenlijk? Een 4 jaar oude sensor, ooit bedoeld voor ‘consumer grade’ videocamera’s en een lens uit de jaren 80? Minder goed dan een moderne superlens op een bijna-topklasse full frame camerabody. Maar stukken beter dan een telefoon via koppelstukken aan lenzen. En er is nog verbetering mogelijk met diverse instellingen op de raspberri pi en er zijn al mensen in geslaagd om 12-bit raw data uit de sensor en chipset te poeren. Vooral omdat ik deze combinatie ga inzetten voor taken waar niets anders geschikt voor is ben ik nu al superblij!

Toegift: twee vergelijkingsfoto’s, beide 2560×1920 crops:

  • Eerst uit het 12MP plaatje met Pentax 28mm lens
  • Dan uit de 42MP foto met Pentax 150mm lens
Details zijn goed te onderscheiden; de vreemde pan onder de schoorsteen wordt duidelijk bij inzoomen
Ingezoomd zie je de pan nu veel beter. Meer pixels…

Conclusie van deze laatste vergelijking: de Pentax-M lenzen hebben genoeg kwaliteit voor sterke vergrotingen. Kun je je voorstellen wat de 150mm op de Pi HQ sensor doet? Een “ruim 800mm” lens? Eerst even een stabiel platformpje bouwen 🙂

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.