Alles wat aar zoal meemaakt

7877Memorial museum Passchendaele 1917

posted by on augustus 8th, 2021

Dit museum moet je gezien hebben om een beeld van de Eerste Wereldoorlog in West-Vlaanderen te krijgen. Heel veel aspecten van de oorlog zijn pakkend in beeld gebracht; zelfs Britse en Duitse loopgraven zijn nagebouwd.. Ik heb niet veel foto’s gemaakt maar ik wil er toch een paar laten zien:

Het museum laat zien hoe in het begin de soldaten felgekleurde uniformen en mooie zachte mutsen droegen. Dat veranderde snel in aarde-achtige kleuren en stalen helmen. Ook droegen soldaten in het begin nog wapens die middeleeuws overkomen: kijk maar naar deze twee foto’s:

In de praktijk was het nogal moeilijk om de loopgraven van de tegenstander te bereiken, onder andere door prikkeldraad. Een formidabel defensief “wapen” dat moeilijk aan te pakken was. Als je er granaten in schoot dan vloog de hele bos de hoogte in en kwam nog erger verward weer naar beneden. De Britten hadden onderstaande draadknipper die naast de bajonet op een geweer werd gezet. Beschikbaar in minimaal 4 soorten die allemaal anders waren zodat veel soldaten het ding aan de verkeerde kant of ondersteboven hadden en daardoor nog kwetsbaarder werden…

Het was een oorlog van loopgraven en kanonnen. Die laatste waren ook weer een uitgesproken defensief wapen want vooral aanvallers die de relatieve veiligheid van de loopgraven verlieten waren kwetsbaar. Onderstaand kanon zal niet eenvoudig door de plakkerige kleiblubber vervoerd zijn:

En dan het meest bizarre deel van het museum: vitrinekasten met granaten in alle kleuren, maten, soorten en vormen. Als ware het een winkel met mooie spulletjes pronken hier deze dodelijke projectielen:

Als je goed kijkt dan blijken de meeste van deze granaten sporen van “trekken” te hebben: ze zijn ooit afgevuurd maar als blindgangers neergekomen en later ontmanteld. Miljoenen blindgangers waren er, die nog jarenlang slachtoffers maakten onder boeren en voorbijgangers. De eerste jaren na de oorlog brachten de akkers weinig op, mede door de grote hoeveelheden gifstoffen. Pas na lange tijd kon er weer enigszins veilig en rendabel geboerd worden. Tegen de tijd dat ook middeleeuwse steden weer herbouwd waren naar origineel model in de twintiger jaren…

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.