Alles wat aar zoal meemaakt

6581Meer testen met de Raspberry Pi HQ camera

posted by on mei 23rd, 2020

Na de succesvolle test met de Pentax-M 28mm was het vandaag de beurt aan de Pentax-M 100mm F/2.8 – een mooi lensje en niet erg zwaar zodat vrij eenvoudig een nieuw statiefplateau in elkaar geflansd was. Eerst heb ik de macro-mogelijkheden getest; de 100mm is geen macrolens maar met 34mm aan tussenringen gedraagt hij zich wel zo – met een scherpstelafstand van rond de 40cm. Het was even zoeken voor ik iets in beeld kreeg 🙂 Toen dat lukte heb ik eerst een stekkertje (let op de groeven van het stekkeren!) en iets van mezelf op de foto gezet:

Stukje van mijn vinger met hele dunne haartjes op 40cm
Dit is alle goud dat ik op de wereld bezit (een stukje van 4 x 5 milimeter)
En ja: er zijn stofjes in beeld…

Dat ziet er geweldig uit, helemaal voor een niet-macrolens! Laat ik de mogelijkheden nog eens wat verder verkennen:

Steentjes van ~ 5 millimeter in een glazen fles
Een (forse) uitsnede op dezelfde resolutie als de HQ Pi sensor, genomen met de Sony 90mm macrolens op de kortst mogelijke afstand zonder verdere kunstgrepen. De PiHQ met 100mm en tussenringen komt dichterbij!

Ongelooflijk resultaat! Vervolgens heb ik de tussenringen weggehaald om de 100mm Pentax op afstand met de 90mm Sony te vergelijken:

Dit beeld werd het van een flat op 100 meter afstand. In de nabewerking is het contrast verhoogd.
Dit is een min of meer vergelijkbare uitsnede met de Sony RM2 en 90mm lens.Veel minder pixels omdat ik wel erg veel moest croppen. Al je bedenkt dat de Picam hier effectief een 550mm lens is dan neem ik mijn petje toch af voor de Sony combinatie!
Wat valt er nog te verbeteren aan de Pi HQ beelden? De schoorsteen van de achterburen in het warme zonlicht heb ik hoger contrast (+30) en scherpte (+20) meegegeven in raspistill. Dat loont! Iso heb ik wel op 100 gehouden.

Aldus… er is geweldig veel mogelijk met de Raspberry Pi HQ Camera module! En nog veel te ontdekken en uit te vinden – bijvoorbeeld een geschikte ‘beanbag’ want stilhouden van zo’n effectieve lange lens is wel een uitdaging. Maar dan gaan er nog meer werelden open (ik heb nog een 180mm macrolens met Pentax-K vatting en een echte Pentax-M 300mm 🙂 )

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.