Alles wat aar zoal meemaakt

036Kieviten als stuntpiloten

posted by on april 25th, 2005

Oog in oog

Fietsend langs drassige weilanden bij het laagste punt van Nederland kom ik regelmatig kieviten tegen en ik ben helemaal weg van ze: ik hoor ze en zie ze broeden of voedsel zoeken, maar het stuntvliegen van ze is fabelachtig!

Soms vliegen ze in formatie, dan weer alleen storten ze naar de grond en trekken op het laatste nippertje weer op. Met hun bravour jagen ze ook veel grotere vogels uit hun broedgebied weg.
En een keer, toen ik mij een hele piet voelde met 30 km/uur op mijn fietsje hield zo’n vogel even een beetje in en vloog vlak voor me langs. Even keken we elkaar in de ogen; toen stuntte het zwartwitte diertje er weer vandoor en voelde ik me gelukzalig op m’n plekkie gezet. Wat een beest!

Foto van Arie van den Hout

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.