Alles wat aar zoal meemaakt

9824Infrarood-experimenten o.a. zonsondergang

posted by on juli 16th, 2023

Infraroodfotografie nodigt enorm uit tot experimenteren. Het lukte om een leuke “bijvangst” te scoren op mijn zoektocht naar abstractie (zie eerder bericht). Dat was met de 28-75mm lens en variabel IR-filter.

Twee dagen later heb ik een ommetje buiten lopen uitstellen wegens de hitte, maar ben tegen zonsondergang toch gegaan met de 55mm lens en vast 720nm filter. De foto’s van de zonsondergang en gedeeltelijk belichte gebouwen leverden weinig bruikbaars op. Wel fraai zijn landschap-achtige foto’s (mag dus ook van de stad zijn, als er maar groen op staat) en een detail van een gigantische bloemtros. Die laatste nodigt uit om een keer bij goed hard licht met de 100-400mm lens op pad te gaan. Gewoon de hitte trotseren!

Een stukje in noordelijke richting gelopen vanaf ons huis. Het beeld werkt goed door de bloemen in de voorgrond. Door het variabele filter kan de zonnekap er niet op en moet ik de enorme flare maar omarmen…
Hier is een sprookjesachtige sfeer ontstaan door de belichtingverschillen die door IR worden uitvergroot (en door mij weer wat teruggedraaid)
De “valse” kleuren van een 590nm foto fascineren me enorm!

Hieronder staan de foto’s die met de Sony/Zeiss 55mm en vast R72 filter zijn gemaakt.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.