Alles wat aar zoal meemaakt

4855Het huisje van Maria

posted by on april 19th, 2018

Volgens de overlevering heeft Maria, moeder van Jezus, de laatste fase van haar leven doorgebracht bij Efese. De apostel Johannes heeft haar meegenomen naar dit relatief veilige gebied waar zij een teruggetrokken bestaan leidde.
Johannes ondertussen predikte verder in deze buurt en richtte een klein basiliekje op.

Maria schijnt erg de behoefte te hebben gehad om terug te keren naar Jeruzalem en is daar daadwerkelijk heengereisd om te ontdekken dat ze ook daar haar rust niet kon vinden. Daarop is ze weer naar Efese teruggereisd waar ze later ook is overleden.

Door de eeuwen heen is veel gezocht naar haar huisje in dit uitgestrekte bergachtige gebied. Tot eind 19e eeuw een Duitse non een visioen kreeg van de locatie. Een non, die Duitsland nog nooit verlaten had maar een ongelooflijk scherp beeld schetste van het huisje en de omgeving. Men ging op zoek en vond de locatie exact volgens de details uit het visioen en daarmee bleven blijkbaar weinig twijfels over omtrent de juistheid.

Inmiddels zijn het huisje, de toegangsweg en de omgeving een buitengewoon stukje aarde voor talloze pelgrims en andere geinteresseerden. Grote delen van het jaar zijn er zoveel bedevaartgangers dat je weinig te zien krijgt maar nu was het rustig – met snelgeteld maar enkele honderden bezoekers uit zeker 8 landen en 3 continenten.
Want de mythe blijft in stand; enkele jaren geleden nog heeft een onzichtbare hand het huisje beschermd tegen een aanstormende bosbrand.

Er is een faciliteit om je wensen aan Maria duidelijk te maken: een muur waar briefjes, berichtjes, notities, hergebruikte toegangskaartjes, etiketten, linten, visitekaartjes, boarding passen, kassabonnen en stukjes reclamefolder of krant voorzien van teksten de hulp van de beroemde moeder inroepen.
Of het werkt? Als zoveel mensen er in geloven dan zal het toch wel? Ik weet niet of zoveel genezingen hebben plaatsgevonden of dat dat ene meisje in de Covergirl gestaan heeft. Maar Fenerbah├že is wel kampioen geworden!

En Johannes? Hij is een van de weinige apostelen die een natuurlijke dood gestorven is en zijn kerkje is uitgegroeid tot de grootste basiliek van de oudheid. Zie voor meer info en foto’s van de indrukwekkende restanten elders in dit blog.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.