Alles wat aar zoal meemaakt

4687Het einde van de Tachtigjarige oorlog

posted by on augustus 27th, 2017

De oorlogen in Europa sleepten zich voort en geen van de strijdende partijen was bereid op te geven. “Onze” Tachtigjarige oorlog was slechts een van de conflicten, er waren ook nog de Dertigjarige oorlog en diverse andere min of meer religieuze conflicten.
Toch heeft de diplomatie zijn werk gedaan en voor elkaar gekregen wat niemand tot dusver bereikte: een vrede overeenkomen met alle strijdende partijen zodat ieder aan de gang kon om een eigen economie op te bouwen. Dat heeft “ons” geen windeieren gelegd want de basis van de Gouden Eeuw is hier feitelijk gelegd.
Dat deze magistrale signeersessie geen eeuwigdurende vrede heeft opgeleverd is duidelijk, maar het zelfstandig worden van de Republiek markeert wel de teruggang van religie op het staatsbestel in het zich ontwikkelende continent.

De plaats waar de verdragen getekend moesten worden en wie daarbij aanwezig mochten zijn was uiteraard een gigantisch heet hangijzer: wie heeft er eigenlijk iets te zeggen over de conflictgebieden – nu en straks? De locatie werd het raadhuis in de stad Münster en portretten van de aanwezigen hangen nog in de Friedenssaal. Zeer indrukwekkend om een kijkje te nemen op deze plaats waar zoveel geschiedenis geschreven is!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.