Alles wat aar zoal meemaakt

047Het effect van een polaroid filter

posted by on augustus 1st, 2005

Zonder filter Zonder polaroid filter zie je vooral reflecties. Met de camera nog meer dan met het oog.
Met filter Als je het filter draait doven de reflecties langzaam uit tot ze bijna helemaal verdwenen zijn.

Zie hier het verbluffende effect van een polariserend filter. Dat is een materiaal dat lichtstralen maar in één richting doorlaat.
Op de eerste foto zie je alle licht dat op het glas valt; de camera ziet dat ook en lijkt het liefst de reflecties te volgen van de kaarten op het raam. Maar het steeds meer indraaien van het filter tot 90° stopt steeds meer van de “wilde” lichtstralen en laat alleen licht uit één richting door. Dit effect krijg je ook boven water: met zo’n filter kun je veel beter in het water kijken en de vissen en planten zien!
Een gevolg van het wegfilteren van licht zie je op de muur: het glas springt er niet meer zo uit en de belichtingstijd wordt langer (hier zelfs het dubbele!). Zo komt ook meer licht van de omgeving op de foto terecht.
Klik op de plaatjes voor een grotere versie!

Zonder filter Het KPN gebouw in Capelle a/d IJssel zoals je dat met het blote oog ook kunt zien. Niets mee aan de hand, toch?
Met filter En nu met het polarizerend filter: ineens lichten 2 ramen op! Dat blijken de einden van gangen te zijn, de enige die niet behandeld zijn met een laag, die straling tegenhoudt!
 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.