Alles wat aar zoal meemaakt

5606Hagia Irene

posted by on februari 9th, 2019

Een van de alleroudste en – ooit – belangrijkste kerken van van het Oost-Romeinse rijk is de Hagia Irene. Ze is gebouwd door Constantijn de Grote, waar de stad haar naam aan te danken heeft. Tijdens het amper voor te stellen Nika-oproer in de 6e eeuw is deze kerk (samen met de voorloper van de Hagia Sophia en talloze andere gebouwen) verwoest en later door een andere keizer weer opgebouwd.

Na de verovering van Constantinopel door de Ottomanen is er van alles met het gebouw gedaan, maar het werd nooit een moskee. Daarom is het nu een prachtig voorbeeld van pure vroege Orthodoxe bouwkunst. Je moet even door de rommelige muren en vogelpoepnetten heenkijken om de ware schoonheid te zien.

Toen het Topkapi paleis gebouwd werd kwam Hagia Irene binnen de muren van het paleis te liggen en ook nu nog heb je een toegangskaartje van het paleis nodig om binnen te komen. Plus een eigen kaartje maar gelukkig was onze museumkaart geldig. De enorme mensenmassa’s kijken naar deze kerk maar lopen er voorbij zodat het er heerlijk rustig kan zijn.

De foto’s zijn gemaakt met mijn Oneplus 6 (alleen de eerste) en de Eos M met vaste 22mm lens.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.