Alles wat aar zoal meemaakt

9487Diverse infrarood-tests

posted by on mei 29th, 2023

Mijn grootste hobby deze dagen is spelen met infrarood licht en de gemodificeerde Sony camera. Tot vandaag heb ik alleen nog met het vaste 720mm Hoya filter op de 55mm lens geschoten dus was het de hoogste tijd om eens iets anders te doen!

Ik wilde een 590nm filter kopen om te spelen met infrarood + een klein stukje uit het “zichtbare” spectrum. Dat geeft heel andere resultaten volgens de kenners. En dan in 67mm om op de Tamron 28-75mm en eventueel zelfs de Sigma 100-400 te zetten.

Helaas was dit filter niet leverbaar, maar wel een variabel Fotga filter. Dat is een op zich briljante combinatie van twee variabele ND- en een infrarood filter. Superveelzijdig door de instelmogelijkheid tussen 530 en 750nm, maar ten koste van wat kwaliteit t.o.v. een vast filter en bij de grotere golflengtes meer lichtverlies. Ik moet zeggen dat het kwaliteitsverlies erg meevalt en lichtverlies kun je bij typisch ir-weer wel hebben.

Met de 55mm en 720nm – er zit nog een klein beetje kleur in. Goed te zien is dat alles wat leeft licht van kleur wordt.
Ook de vaste 55mm en 720nm filter

Hieronder volgen foto’s van dezelfde onderwerpen met de Tamron 28-75mm en het variabele filter:

Op 530nm zit er nog veel kleur in; dit is de foto zoals ‘ie uit de camera (witbalans 2800K) kwam
Hier is de witbalans ingesteld op een witte wolk en het kleurenpalet omgedraaid met de HSL tool. De weg heeft nu de juiste kleur en het groen heeft een in infrarood-kringen bekende “goldie” look
De peperboom zoals hierboven (nu op 28mm zoom) in die goldie-look
Nog eens die peperboom, maar dan met het filter op 750nm – kleur is dan vrijwel volledig weg en er is veel contrast.

Tot zover weer wat instructies en notities van mijn ir-verkenningen. De goldie-look is fraai en in een handomdraai in andere kleuren om te zetten vanuit RAW beelden. Met Nik color-efex gaat die wereld nog veel verder open. De klassieke “lange” IR opnames in zwart-wit zijn ook heerlijk – Nik silver-efex tovert daar zelfs nog meer smaak in.

Nog even doorspelen en dan heb ik mijn voorkeur-kunstjes onder de knie om resultaten te maken die ik wil. Fijn dat infrarood-opnames met de Tamron zoomlenzen zo goed worden. Toch ook die 17-28mm maar eens serieus overwegen? En misschien de 28-75mm inruilen voor een 28-200mm???

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.