Alles wat aar zoal meemaakt

021De tweede cursusdag bij “Mijn vriend de clown”

posted by on december 12th, 2004

Vol goede moed gingen we weer met Marleen op weg. Dit keer was het beter weer en bleek de weg naar Eindhoven een stukkie mooier.
In de auto praatten we al over van alles, zelfs over het clownen. Iedereen was weer aanwezig en we gingen verder – weer was het een heel herkenbaar deel van Jan; die man weet rol en functioneren van de clown zo fantastisch over te brengen!

In de middagpauze peilde Astrid de belangstelling van de groep voor een vervolg: dat zou dan een lange en behoorlijk intensieve training zijn.
Ze vroeg het ook expliciet aan mij; ik voelde me best vereerd omdat ik “maar” vrijwilliger ben met een baan en dus relatief weinig van het geleerde in de zorg terug te laten komen. Ik moest er nog even over over denken; het gaat tenslotte om iets groots en eigenlijk wilde ik ook eerst in de echte praktijk een stukje ervaring opdoen. Dan is het eenvoudiger om een investeringsplan op te zetten met doelen, die alleen met vervolgtraining realiseerbaar zijn.

De middag was een beetje verrassend: Arno voerde ons een stukje mee naar hulpmiddelen voor de clown. Hij had een schitterende oude koffer, waar je ècht in wilde kijken…
De verwachting kwam ook uit, want er zaten juweeltjes in de koffer… allemaal dingetjes, waar zintuigen mee te prikkelen zijn en de clown zijn functie op heel andere manieren dan alleen zijn lichaam mee kan gebruiken.

Voor enkelen was dit zeker een verrassend deel van de cursus en bracht de praktijk weer een stukje dichterbij: hier waren heel concrete aanknopingspunten om mensen te bereiken, die in bed liggen, niet meer praten kunnen en ook verder weinig manier hebben om zich uit te drukken.
Een heel prettige afsluiting!

Ik wil de mensen van stichting mijn Vriend de Clown enorm bedanken voor de wereld, die ze voor me hebben laten open gaan!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.