Alles wat aar zoal meemaakt

5608De Süleymaniye moskee

posted by on februari 9th, 2019

Deze moskee hebben we tijdens ons vorige bezoek aan Istanbul alleen van afstand gezien omdat ze in de steigers stond. Inmiddels is ze prachtig gerestaureerd en zijn we er naartoe geweest.

Sultan Süleyman I wilde een grote moskee bouwen en zijn architect Sinan heeft goed gekeken naar de bouwstijl van de Hagia Sophia. Je ziet een flink aantal overeenkomsten, meer dan bijvoorbeeld de blauwe moskee die van later datum is. Süleyman vond dat zijn moskee groter moest zijn dan de tempel van Salomo en uiteraard groter dan de Hagia Sophia. Dat laatste is gelukt als je het hele buitenterrein meetelt. Dat is namelijk heel groot en had ooit (en nog steeds wel) een enorm maatschappelijk belang in de stad: je vond er een hamam, bibliotheek, meerdere scholen, ziekenhuis, gaarkeuken en kervanseray.

Een belangrijk gebouw wordt vaak op een heuvel gebouwd – ook in dit geval dus je moet best nog wel een klim maken. In januari was dat trouwens prima te doen. Eenmaal boven heb je dan ook wat, o.a. minder last van toeristen die allemaal naar de blauwe moskee gaan. Omdat het nog steeds een moskee is kun je er niet de hele dag terecht; tussen de gebeden door ben je er welkom en zijn er vrijwilligers die al je vragen willen beantwoorden.

De moskee is zo groot dat ze dicht bij het water lijkt te staan.
Een woud aan koepels bedekt de bijgebouwen
Je ziet hier de overkant van de Gouden Hoorn met o.a. de Galata toren

De foto’s zijn gemaakt met mijn Oneplus 6 (alleen de eerste) en de Eos M met vaste 22mm lens.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.