Alles wat aar zoal meemaakt

019De eerste dag bij “Mijn vriend de clown”

posted by on november 28th, 2004

Ik was één van de tien gelukkigen van Hannie Dekhuijzen die aan een cursus clownerie mochten meedoen. We kwamen uit alle hoeken van het verpleeghuis, van af-en-toe vrijwilliger tot verzorgende en arts.
Wat kun je verwachten van een tweedaagse workshop? Geen idee. Jolande en ik konden meerijden met Marleen op de lange tocht naar Eindhoven.

Het werd een heel gedegen en onderbouwd gebeuren, heel verhelderend en prima te plaatsen. We hoorden dat een clown voor dementerenden een heel andere is dan die voor kinderen of anderen: bij mensen die veel herinneringen kwijt zijn blijven de meest elementaire over met heel vroeg in het leven ontmoette archetypes – de clown is daar één van.

En die clown moet zuiver zijn: zeker geen typetje, want dat wordt direct herkent en dan is het effect verdwenen… Je moet ook niet nep-grappig zijn, maar gekke stukjes uit jezelf naar boven laten komen. Tja, en dan kan blijken dat je niet in de wieg gelegd bent als clown… Dat risico moet je maar lopen en lekker de workshop doen.

Wat zijn nog meer kenmerken van een clown?
De clown is anti-autoritair: trekt zich niets aan van regeltjes en verbodjes; als het zo uitkomt doet de clown wat ‘m uitkomt – heerlijk!
Het spelen met voorspelbaar gedrag (mensen weten dat iets moet gaan gebeuren) en toch nèt even iets anders doen is leuk.
In volle onschuld iets doen waarvan mensen weten dat het niet kan of niet mag kan ook fantastische reacties oproepen…
Voor mij best nog moeilijk: gebruik maken van onverwachte dingen of gebeurtenissen; niet uit je doen raken, maar het juist gebruiken…
En donders goed weten wat er in de ander (enkele persoon of publiek) omgaat: contactmomenten maken en herkennen, etc…

We deden een heleboel oefeningen naast de theorie en kregen rake verklaringen van wat we deden en lieten gebeuren. Met een vreemde opdracht voor de groep besefte iedereen nog een eigenschap van een clown: kwetsbaarheid.

Emotioneel behoorlijk moe sloten we de dag af… een eerste kennismaking met de clown in onszelf.
Ik wilde verder; die clown heeft zoveel kenmerken die ik zo bij mezelf herkende… er was nog één cursusdag te gaan over twee weken!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.