Alles wat aar zoal meemaakt

2641De 2e Julianasluis

posted by on maart 3rd, 2014

De Julianasluis in Gouda, tussen de Hollandsche IJssel en het Gouwekanaal, is een belangrijke schakel in de vaarroute tussen Rotterdam en Amsterdam. De provincie legt een tweede sluis aan naast de bestaande Julianasluis. Zo kunnen er meer schepen door en hoeven de kleine bootjes niet meer in een sluis met die enorme vrachtschepen.
Eigenlijk zou ik eens een artikel moeten maken over de sluizen in Gouda. In de Middeleeuwen moesten alle schepen door het centrum van Gouda. Het was zelfs verboden om een andere route te nemen en men was verplicht naast het betalen van doorvaartgeld enkele dagen in de stad door te brengen. Indertijd gebruikte men de Donkere sluis.

Tussen 1577 en 1580 werd de Mallegatsluis aangelegd omdat er grotere schepen door moesten. Maar die werd zo verwaarloosd, dat er een nieuwe Mallegatsluis schuin naast werd gebouwd – en die wordt nog steeds veel gebruikt.

Tussen 1932 en 1936 kwam er een veel grotere sluis buiten het centrum, de Jukianasluis. En daar wordt nu dus een tweede parallel naast gebouwd om o.a. de enorme hoeveelheden Heineken bier te kunnen vervoeren. Ziehier wat foto’s van de aanleg:

Julianasluis_img_2201

Julianasluis_img_2202

Julianasluis_img_2204

Julianasluis_img_2205

Julianasluis_img_2208

Julianasluis_img_2209

Julianasluis_img_2212

Julianasluis_img_2215
De foto’s zijn gemaakt met de Canon EOS M met 11-22mm lens.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.