Alles wat aar zoal meemaakt

9999Blauwe ploert

posted by on september 1st, 2023

Het is “Blue Moon” oftewel Blauwe Maan: het hemellichaam staat dan een stukkie dichter bij ons en lijkt dan groter (en feller). Doe ik dan mee aan de hype om dat ding te fotograferen? Nou nee, tenzij… er een kans is om een bijzonder beeld te schieten.

Nou daar is tie dan!

Is het bijzonder? Ach nee niet helemaal – beter dan dit gaat het niet met een 400mm lens. Geen idee waar het “blauw” in de naam vandaan komt; mijn blauw komt uit de witbalans-instelling waar ik uit balorigheid een slinger aan gaf.

Dan dat bijzondere beeld: dat had het kasteeltje bij ons voor de kust moeten worden met de maan er vlak boven zodat die nog groter lijkt. Maar dat zat er technisch even niet in, dit is het beste resultaat:

Op aanraden van velen heb ik de app “Photopills” gedownload, daarmee kun je een compositie van tevoren bekijken: de camera laat je beeld zien en over dat beeld “spoel” je de banen van hemellichamen vooruit. Zo kwam ik op het ideale moment: vanochtend iets over 06:00

Eenmaal met een slaperige kop het dak op geklommen met alle spullen bleek dat de app niet helemaal goed werkte omdat mijn samsung telefoon slecht gekalibreerd was. Bovendien werd het eigenlijk al te licht en zou de maan pas bij vol zonlicht ergens boven de kantelen hangen. Een herkansing komt er voorlopig niet want de baan van de maan verschuift echt heel veel per dag…

Maar het was wel erg lekker om op het bedauwde dakkie de zon te voelen opkomen en ik kreeg ook nog gezelschap van een erg atletische en aanhankelijke kat: een fijne start van de dag! En waarom zou ik niet nog een paar kiekjes schieten van de overbekende maar nooit vervelende vergezichten???

De foto’s zijn gemaakt met de Sony A7R2 en Sigma 100-400 lens op statief.

The making of 🙂

En dan nog een toegift: de uitdaging van de week bij 52frames is “Edited By Someone Else” – dat bleek meer een uitdaging dan een alles-zelf-in-de-hand opdracht. Ik heb de originele foto van “onze” berg opgestuurd. Zie hier het origineel en de bewerkingen:

Dit is de bewerking die Amber Kresge heeft gemaakt. Geweldige spanning in het beeld door de benadrukte wolkenlucht!
Dit was mijn keuze (staat ook al hierboven) met de nadruk op de huisjesdrukte in het ochtendlicht

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.