Alles wat aar zoal meemaakt

8770Infraroodexperimenten deel 2

posted by on augustus 26th, 2022

Er gaat een enorme aantrekkingskracht uit van beelden die niet in het gangbare zichtbaar-licht spectrum zijn gemaakt. Als je een fotocamera ontdoet van allerlei filters dan kan deze ook UV straling opvangen. Sommige structuren worden dan heel bijzonder (zij het niet altijd vleiend…).

Aan de andere kant kun je dan infrarood “licht” opvangen. In allerlei variaties: omdat je alleen in het zichtbare spectrum kleurinformatie hebt zal pure infrarood altijd monochroom zijn. Geen probleem – en dat gaan we verder in dit bericht ook zien. Soms wordt ook een staartje van het zichtbare spectrum meegenomen om toch met kleurinformatie te kunnen spelen.

Door ervaring wijs geworden kun je het best een specialist de ombouw laten uitvoeren. Kost wat geld maar dan heb je een vliegende start om met allerlei typen filters te experimenteren. Ik ben nog niet op dat punt en heb foto’s gemaakt met een niet-omgebouwde camera en een infrarood-filter. In de brandende Turkse zon en met een statief is dat wel te doen (al zie je wat takken en bladeren bewegen op de foto’s).

Verder lezend kwam ik ook prachtige infrarood-achtige foto’s tegen die eigenlijk met “gewoon” licht gemaakt zijn en bewerkt met goede software zoals Photolab en Nik plugins. De volgende dag heb ik wederom dat rondje gemaakt en met dezelfde camera en lens geschoten. Echter, er was sluierbewolking dus de luchten zijn wel iets “spannender” geworden.

Hier is de eerste foto-vergelijking: steeds eerst die met infrarood-filter gemaakt is, daarna zonder. Bewerk-recept voor de infrarood-beelden: voorbewerkt met Photolab, daarna in Nik Color Efex: BW conversie + in sommige gevallen Tonal Contrast

Voor de “gewone” foto’s: voorbewerkt in Photolab, daarna Nik Silver Efex: eerst een geschikte preset gepakt (meestal uit de “en vogue” serie), vervolgens sommige accenten benadrukt: na een paar foto’s met name het groen sterk ophalen voor een infrarood-effect). In alle gevallen soms nog wat nabewerkt in Photolab.

O ja: ik vind het fascinerend dat sommig gebladerte veel “witter” in beeld komt dan andere. Eiken en olijven blijven aanmerkelijk donkerder!

De zwaaiende bananenbladeren verraden een lange sluitertijd hier. Op de meeste foto’s met filter is een vreemde lichte sector te zien, ik weet nog niet waar die door kwam (regelmatig de lens afgeschermd tegen de zon)
Dit is de enige kleurenfoto die ook door Color Efex BW conversie + Tonal Contrast heengegaan is. Vind ik persoonlijk niet heel fraai
Dit lijkt redelijk “typisch” infrarood: het leven wordt inderdaad feller van kleur maar huizen en lucht werden toch niet zo donker.
Pas na deze foto kwam ik op het idee om het groen een boost te geven. Ik vind dit een fraaiere foto dan de vorige.
Deze prent is zoals je een infrarood-foto verwacht.
Een bewerkte kleurenfoto met groen-boost is wel een stuk spannender. Welke is fraaier? Ik neig naar de laatste…
Ook een redelijk typische IR-prent. Nadat ik het enorme flare-effect met de hele linkerhelft wegknipte….
Deze bewerkte kleurenprent vind ik mooier, vooral vanwege de lucht (die de dag ervoor dus wel strak en saai was)
Wederom een “echte” IR
Maar zo kan het ook! Zeg maar wat fraaier is….
Infrarood met veel schaduw is lastig – het blad van deze monumentale eik licht wel goed op
In de kleurenfoto krijgt het blad nog meer versterking en is ook de stam nog keurig in beeld
Eikenblad – uiteraard een beetje bewogen met 20 seconden sluitertijd
Hier is dan weer veel meer detail te zien!

De foto’s zijn gemaakt met de Sony A7R2 en Pentax-M 20mm lens. De IR-prenten met Hoya R72 filter en statief, de anderen “uit de hand”

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.