Alles wat aar zoal meemaakt

8072Eerste verkenningen met High Dynamic Range

posted by on december 25th, 2021

Het voelde goed om weer eens een techniek te gaan verkennen: HDR oftewel High Dynamic Range.

Dit is ooit geboren uit het onvermogen van camera-sensors om een lichtbereik op te vangen dat in de buurt komt van het menselijk oog: wij kunnen veel beter details zien in het lichtste licht en het donkerste zwart. De techniek komt erop neer dat je een serie foto’s maakt die “bij elkaar getelt” net zoveel – of zelfs meer – lichtinformatie bevatten dan het oog.

Het gekke is dat je na die bewerking – op een monitor die ook minder goed is dan je oog – een JPG plaatje kunt genereren dat hooguit 256 kleuren bevat: enorm veel minder maar toch het effect geeft van veel tinten.

Er zijn talloze knopjes om aan te draaien met HDR en heel bekend zijn de over-de-top plaatjes die we typisch voor HDR zijn gaan vinden. Maar je kunt het ook heel natuurlijk doen: dan valt de HDR in het resultaat niet op (voor de ongeoefende kijker) maar is het beeld toch veel prettiger. Logisch want is dan meer zoals ons oog iets ziet.

Dit zijn mijn eerste experimenten dus ik “doe maar wat me leuk lijkt” en dit zijn de resultaten:

Het Bespaarhuis in Gouda had een erg opvallend lichtgordijn dat ik in deze foto gereduceerd heb om een mooiere balans met de omgeving te maken
De maan trok voorbij als een soort piek op de kerstboom
Het verschil tussen het lichtste licht en donkerste donker was hier erg groot. Met HDR is dat terug te brengen zodat alles zichtbaar wordt. Ik heb de muren wat extra structuur gegeven
Bijna een afgezaagd plaatje… ware het niet dat HDR en tone mapping er net iets anders van maakten
Dit is de Turfmarkt, geschoten vanaf de trappenbrug
Het voormalige weeshuis in kerstlicht. Dankzij HDR is de boom geen silhouet geworden en is een mooie structuur in de wolkenlucht te zien. En wat schijnsel van de felle maan.
De Zeugstraat. Heel vaag is nog een spookbeeld van een voorbijganger te zien. Omdat je meerder beelden schiet met HDR kunnen dingen die bewegen meerder keren in beeld komen en goede software kan daar iets mee. Ik nu ook een beetje…

Dit is erg leuk om te doen en het wordt een vast deel van mijn technieken-collectie. Uiteraard zal ik ook experimenteren met extreem over-de-top gaan. Voor deze serie vond ik wat mindere verzadiging en een lichte tone mapping goed passen.

De foto’s zijn gemaakt met de Sony A7R2 en Tamron 28-75mm lens. Op statief, 2 stops onderbelicht (ik was het niet eens met de lichtmeter) en 9 beelden: -4 -3 -2 -1 0 1 2 3 4 – dat is een enorm bereik en voor de meeste foto’s pikte ik daar maar een selectie van. Voorbewerking met Photolab (ruisonderdrukking aan en “Smart lighting” uit) en het echte werk door Nik HDR Efex. Met soms nog een nabewerking in Photolab. Klinkt ingewikkeld maar valt enorm mee!

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.