Alles wat aar zoal meemaakt

7585DxO photolab en Pentax-M 40mm

posted by on juli 3rd, 2021

Ik ben het fotobewerkpakket DxO Photolab aan het testen. Omdat de beschikbare open source programma’s niet altijd doen wat ik wil – met name de raw bestanden van de Sony RX100 camera krijg ik niet niet zo goed als de jpg-bestanden die de camera zelf maakt. Met de raw foto’s van de Sony A7R2 lukt dat wel maar het kost zoveel tijd… Tijd die ik liever aan leukere dingen besteed. Zoals fotograferen 😉

Photolab is een geweldig product: gemaakt met de kennis van ontelbare camera’s en lenzen. Het kost weinig tijd om iets heel moois te maken van de ruwe upnames! Ik wil het ook kopen, maar… ze hebben geen versie voor Linux 🙁

Gelukkig heb ik nog een oud Macbookje om de probeerversie mee te gebruiken. Dat gaat… niet snel. Helemaal niet maar dat geeft niet. Ik krijg zo wel de perfecte smoes om het aanbod van Apple eens te bekijken. De nieuwe generatie M1 computers doet het geweldig goed met Photolab schijnt het. Zelfs de briljante “Deepprime” ruisonderdrukker zou daar vlotjes mee lopen. Hmmmm. Eerst maar eens wat resultaten laten zien!

Ik heb de Sony A7R2 camera gebruikt en de minst goede Pentax-M lens uit mijn collectie: de 40mm “pancake”. Met een adapter is die iets minder pannenkoekerig op een spiegelloze camera maar nog steeds redelijk klein en licht. Ik heb foto’s gemaakt met diverse diafragma’s: 2.8, 5.6, 8.0, 11 en zelfs 16. Om Photolab (die deze oude lens uiteraard niet herkent) lekker te laten stoeien met onscherpte, chromatische aberratie en een ruwe bokeh. Om het nog moeilijker te maken heb ik ook bij flink hoge ISO waardes gefotografeerd. Snelle conclusie: ik ben zwaar onder de indruk!

Dit is de camera met de Pentax-M 40mm pancake lens
De lens houdt op achter de diaframa-ring. Tot aan de camera zit de adapter die de Pentax-bajonet naar die van Sony omzet en een stukkie afstand toevoegd waar vroeger de spiegel zat.
Dit is een stukje van de Sony jpg-versie van een foto, gemaakt op 5000 iso. Als je inzoomt blijkt er veel detail te verdwijnen. Vooral van het bruine textiel
Deze foto is de raw foto, bewerkt met een van de drie ruisonderdrukopties van Photolab: DeepPRIME

Stuk voor stuk zijn de resultaten met de bewerking van de raw bestanden mooier geworden dan de jpg prenten van de camera zelf. Ik ben blij en tevreden. En ga even de spaarpot omdraaien 😉

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.