Alles wat aar zoal meemaakt

Lisa en een licht

Geïnspireerd door een van de (fantastische!) videos van Krolop en Gerst over de positie van een studiolamp en invloed van een interne diffuser op de grootte van de lichtbron en dus de geworpen schaduwen heb ik Lisa nog eens uitgenodigd in de studio.
Met het van haar bekende geduld zijn de volgende opnames gemaakt:

Met opzetflitser Gemaakt met de ingebouwde flitser van de camera. Je ziet weinig contrast en harde slagschaduwen op de muur.
Losse flitser van opzij Een “bare” flitser op 8 uur en 50cm afstand. Veel contrast en vrij harde schaduwen. De neusschaduw is een beetje “not done”, maar ik hou hier wel van.
Flitsparaplu gebruikt Hier staat een paraplu op 8 uur en 50 cm afstand. De flitser achter de plu is “bare” (35mm setting, 60 graden hoek). Veel minder contrast, veel vleiender voor mensen met een minder strakke huid. Er zijn zachte schaduwen.
Flitsparaplu en diffuser Dit is de opstelling van hiervoor, maar met toepassing van een 20mm diffuser voor de flitser. Daardoor is de “hotspot” in de plu verdwenen en is de belichting nog zachter. Perfect bij ernstige rimpelvorming.
 

Het toepassen van de ene of de andere techniek hangt helemaal af van wat je wilt bereiken (en het model wil ontvangen!). Belangrijk is ook de omgeving: als het licht breder uitwaaiert raken meer zaken belicht en je ziet hier de muur steeds lichter worden naarmate de lichtbron groeit. Ook de witbalans raakt ietwat van de kook: op dezelfde kleurtemperatuur ziet het oog toch grote verschillen.